“Ευδαιμονίας το ανάγνωσμα, Α”


Νικόλας 2013

 

Γράφει ο Νικόλαος Παναγοδημητρόπουλος

Αν ρωτήσουμε δέκα, είκοσι, εκατό ανθρώπους σχετικά με το τί θα τους έδινε χαρά και θα τους έκανε ευτυχισμένους (ή μάλλον ευδαίμονες, αφού διαχωρίσουμε την Ευτυχία (καλή τύχη) από την Ευδαιμονία), θα παίρναμε πλήθος διαφορετικών απαντήσεων, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν ευδαιμονία είναι ένα καινούριο αυτοκίνητο, μία καλή γυναίκα (ή ένας καλός άνδρας), το μεγάλο σπίτι, κ.ο.κ.

Αν όμως λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η ευδαιμονία είναι, μία μόνιμη διάθεση της ψυχής και όχι μία κάποιας χρονικής διάρκειας ηδονή, θα διαπιστώσουμε ότι όλα τα παραπάνω αγαθά μετέχουν του «γίγνεσθαι», δηλαδή μόνο του κάθε ένα από αυτά δεν έχει τη δυνατότητα να καταστήσει ευδαίμονα τον κάτοχό του.
Για παράδειγμα, ένα καλό αυτοκίνητο (το οποίο όμως μπορεί να κλαπεί ή να αχρηστευθεί) είναι άχρηστο, αν δεν έχεις μέρος για να κατοικήσεις, το οποίο πάλι δε σου παρέχει την οικογένεια που χρειάζεσαι και την οποία πρέπει να συντηρείς με κάποια χρήματα και … και … και…, οι συλλογισμοί αυτοί συνεχίζουν επ’ άπειρον.

Πρέπει λοιπόν κάθε άνθρωπος να είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την τοποθέτησή του απέναντι στο αγαθό εκείνο, η απόκτηση του οποίου θα τον ολοκλήρωνε σαν οντότητα, χαρίζοντάς του την Ευδαιμονία.

Πηγή: «Ο Δρόμος προς την Ολοκλήρωση»

Advertisements

About Nick

Official Website www.arkadian.gr
This entry was posted in Άρθρα του Νικόλα, Σκέψεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s